Gå tilforside Fakts om hvalpen Leder eller Chef Generelle øvelser Problemer og indsigt Forstå din hund Ulven som stamfader Sjove billeder og videoklip Generelle egenskaber Skriv til Læs nyhedsbrev Din kommentar Gå til forside Se aktiviteter Skriv med andre hundeinteresserede Hunde og tilbehør Se billeder fra sitet Se øvelser på video Links til andre hundesider Læs om foder og fodring Skriv mail
Hvorfor får hunde alene hjemme problemer.

I dag er alene hjemme problemer den hyppigste årsag til, at hundeejere henvender sig for at få rådgivning.

Her er det vigtigt at man er klar over, at dette ikke er en specifik lidelse, men et symptom på at der er noget galt, og at det vil kræve en indsats at få hundens adfærd vendt igen.

Nogle af årsagerne til alene hjemme problemer kan være:

Utryghed.
Hunden er bange for at være alene. Den er vant til at kunne støtte sig til sin leder.
Udslaget kan være alt fra piben, gøen til voldsom destruktiv adfærd
Adfærden kan vises andre steder end i hjemmet, feks hvis hunden efterlades i bilen eller på anden måde bliver ladt alene.

Afsavn.
Hunden har altid været med i flokken.
Hvis den pludselig skal være alene, da det flokmedlem som plejer at være hjemmegående, feks skal begynde at arbejde, vil problemet fremkomme, og det er her vigtig at man et stykke tid forinden, begynder at træne hunden til at være alene med forlængelse af tidsintervallet i små ryk.

Klaustrofobi.
Hunden føler sig spærret inde i et "lille" rum, feks en gang eller bryggers.
Det behøver dog ikke være så vidt som klaustroforbi, idet mange hunde går i stress ved at være lukket inde i for små rum.
Manglende udsyn kan også være en årsag, idet mange hunde bruger meget tid på at kigge ud af et vindue, mens de er alene.

Agoraforbi.
Hunden kan ikke overskue et helt hus eller flere rum.
Dette forekommer langt oftere end det modsatte (klaustrofobi), idet 90% af hunde med alene hjemme problemer bliver ladt alene med adgang til for mange rum.
I dette tilfælde er det altid en god ide, at lave en stor hule til hunden, hvor den kan føle sig tryg, feks ud af en stor papkasse.

Understimulering
Hunden får ikke afløb for sine behov ved daglige aktiviter.
Hunden vil i sådan et tilfælde af ren og skær overlevelsestrang skaffe sig afløb for sine behov ved at bruge kræfterne til destruktion.
En pude kan derfor blive til et farligt byttedyr og om der skulle være en mus i urtepotten, finder hunden nu svar på ved at undersøge sagen nærmere.

Mange mener at hunden godt ved når den har lavet ulykker, men dette er ikke korrekt.
Hvis vi har en hund som kan finde på feks at bide forskellige ting i stykker når den er alene hjemme, har vi allerede før ankomsten til hjemmet spekuleret på om den nu har bidt i noget i dag.
Når vi kommer ind, ser hunden med det samme skyldbetynget ud, men det er ikke på grund af de ting den eventuelt har bidt i stykker, men på grund af vores kropssprog, da vi ved indtrædelse i hjemmet forventer at se det værste.
Hunden aflæser os, og skynder sig at vise stor underdanighed da den ikke er klar over hvorfor vi sender de signaler som vi gør.
At skælde den ud er omsonst, da den ikke begriber hvad den har gjort forkert.

En selvsikker hund kan udvise destruktive tendenser, for derigennem at opnå en konfrontation med ejeren.
Det vil typisk være en hanhund, og problemet vil begynde når den er ladt alene hjemme.
Hvis der ikke gribes ind vil adfærden forøges til også at være gældende når der er nogen hjemme.......det vil i sådan et tilfælde oftest være ting som tilhører den som hunden anser for højest rangerende i familien..........
Her er der ikke tale om noget af det ovenstående, men ganske enkelt "lederskabet", som skal bringes på plads.

Man kan her passende bringe hundens intelligens på banen.
Normalt siger man at hunde kun er i stand til at tænke i billeder, men at lave en direkte provokerende handling indeholder at hunden er bevidst om ejerens reaktion, (noget den ikke får fortalt og derfor ikke sammensætter velkendte ord med billeder), se afsnittet "Sprog under Hund og menneske", ... ja så er der her tale om en rationel tænkning fra hundens side, og man kan så diskutere om vores hunde er klogere end vi regner med???????

Der forefindes naturligvis mange kombinationer som kan forårsage alene hjemme problemer, men jeg håber at du har fået en indsigt som gør hundens adfærd forståelig.

© www.nethundene.dk